Kiviproffa vastaa

Tonaliitti

09.02.2011.

Kysymys: Tonaliitti

Olen yrittänyt etsiä tietoja tonaliitista, mutta ne tuntuvat olevan ns. kiven alla. Onko tällä kivellä mahdollisesti muita nimityksiä, joiden avulla tietoa voisi löytyä enemmän?

Kysyy: Granitoidi

Kiviproffa vastaa:

Tonaliitti on syvällä kiteytynyt magmakivi, jonka vaaleita mineraaleja ovat plagioklaasi ja kvartsi. Tyypillisistä graniittisista kivistä tonaliitti poikkeaa alhaisen kaliumpitoisuutensa vuoksi. Tonaliitti sisältää kalimaasälpää vain vähän jos ollenkaan. Kiven väri riippuu tummien mineraalien määrästä, mutta yleensä kivi on vaaleanharmaa. Tonaliitin lujuusominaisuudet riippuvat kiven mikrorakenteesta: karkearakeiset tyypit ovat heikompia kuin voimakkaasti hiertyneet ja uudelleenkiteytyneet kivityypit. Jälkimmäiset kestävät hyvin kulutusta.

Kysyy:ääriviivat
E-mail:

Kysymys
punaruskea kivi näköjään on ollut ihmisen käsittelyssä joskus, koskapa siihen on hakattu eläimem pään ääriviivat...

Kysyy:fds
E-mail:

Kysymys
"kiillottaminen kiiltäväksi, koti konstein kyllä onnistuu jos on aikaa käytettävänä paljon" "Ehdotankin, että tässä asiassa käännyt esimerkiksi kivihiomon puoleen"

Kysyy:Kimmo Laakso
E-mail:kimble-laakso@hotmail.com

Kysymys
Itsekin olen löytänyt samantyyppisen kiven mutta noin nyrkin kokoisena. Kiviaines näyttää vaaleammalta ja rosoisemmalta. säikeitä on myös paljon enemmän. Kiinnostaisiko GTK:ta tämä näytteeksi? kuviakin voin laittaa jos haluatte.

Kysyy:Jussi Kammonen
E-mail:kammonenjussi@gmail.com

Kysymys
Mitenkäs, kun yli sata vuotta vanhaan kivilohkareperustukseen pitäisi tehdä uusia saumauksia. Mitä tavaraa kannatta käyttää?

Kysyy:tikkala
E-mail:riitta.sulander@elisanet.fiN

Kysymys
Maakostee,miten valmistetaan ja kuinka hyvin kestää rinteen rakentamisessa

Kysyy:;)
E-mail:

Kysymys
Höpö, höpö, ne mihinkään valu, kun maalaa pienellä siveltimellä.