Hautakivi suunnitellaan ruudulla valmiiksi

Keikyän Kivi Oy on edelläkävijä:

Hautakivi suunnitellaan ruudulla valmiiksi

Vuonna 1933 perustettu Keikyän Kivi Oy voi ylpeillä pitkästä historiastaan mutta se elää tätä aikaa. Asiakas näkee haluamansa hautakiven tietokoneen ruudulla niin valmiina kuin se on nykytekniikalla mahdollista. Se on iso helpotus sekä asiakkaalle että myyjälle.

Keikyän Kiven toimitusjohtaja Keijo Vierimaa ei erityisesti iloitse uurnalehtojen yleistymisestä, se kun ei hautakivitoimittajaa sanottavasti lämmitä. Hän on kuitenkin vilpittömän tyytyväinen siihen, että hautausmaiden oma säännöstö on ainakin osittain väljentynyt ja perustelemattomista rajoituksista on päästy eroon.

– Hautakivimallit ovat monipuolistuneet. Kiviin on tullut erilaisia muotoja, koristeita ja kynttiläaukkoja kehyksineen, Vierimaa kertoo.

– Voimme tehdä erilaista, ja se on monelle asiakkaalle tärkeää. Samalla koko hautausmaan ilme on selvästi muuttunut 1970- ja 1980-luvuilta.”

Vierimaa arvostaa silti omaa kansallista hautausmaakulttuuria, eikä kulttuuri ole tuontitavaraa.

Keikyän Kiven mallistoa pienoismalleina.

Keikyän Kiven mallistoa pienoismalleina.

Perintö seuraaville sukupolville

– Jokaisella kansalla on omat mieltymyksensä, ja ihmisillä on hyvin hitaasti muuttuva mielikuva siitä, mikä hautakivi on ja mikä sen pitää olla. Sen mielikuvan mukaan me toimimme, kiteyttää kivisuunnittelija Seija Vierimaa.

Tänä vuonna 75 vuotta täyttävän yrityksen vetäjät pitävät kuitenkin ensisijaisena sitä, että valinnoissa ajatellaan myös seuraavia sukupolvia.

– Jokainen hauta on muisto eletystä elämästä. Olemme itse vetäneet Keikyän Kiveä vasta reippaat kymmenen vuotta, mutta meistä on hyvin tärkeää, että menneiden vuosikymmenien jälkiä ei peitetä, vaan niitä täydennetään, Keijo Vierimaa sanoo.

Luonnos vaikka omaan sähköpostiin

Hautakiven valinta on nykytekniikalla ongelmatonta. Asiakkaalle esitellään useita vaihtoehtoja, joista oman maun mukainen löytyy useimmiten luonnostaan. Seuraavaksi asiakas saa eteensä tietokoneella tehdyn luonnoskuvan, joka on jo hyvin lähellä lopputulosta. Myös tekstivaihtoehtoja voidaan kokeilla näytöllä, samoin koristelua ja sen sijoittelua.

– Tietokoneella suunnittelu on jo pitkään ollut juuri meidän vahvuutemme. Asiakas tietää jo hyvin tarkkaan, mitä on ostanut. Se säästää pettymyksiltä ja väärinkäsityksiltä, sillä kuvastoon verrattuna hautapaikan koko tai valittu tekstilaji, yksinpä nimikin voivat tuoda merkittäviä muutoksia, Vierimaat kertovat.

Asiakas saa luonnoksen myös jälleenmyyjän kautta tai suoraan sähköpostiinsa tilausvahvistuksen yhteydessä. Näin palvelusta pääsevät hyötymään muutkin kuin Keikyän Kiven päätoiminta-alueella Eteläisessä Suomessa asioivat.