Hautamuistomerkin suunnittelu: Spektroliittikuutiosta harmonikka

Hautamuistomerkin hankinta ei ole aivan jokapäiväinen tapahtuma. Kivi-lehti seurasi ostoprosessia erään sisarusparin vieraillessa Loimaan Kiven myymälässä Malmilla. Hautamuistomerkin ei tarvitse olla perinteinen graniittipaasi. Kuka tahansa voi hankkia läheisensä haudalle pienen taideteoksen hiukkasen luovuutta ja mielikuvitusta käyttäen.

Tarja Pesonen Malmin Kivipuisto -myymälässä kertoo asiakkailleen kiven ja pronssin yhdistämisestä.

Tarja Pesonen Malmin Kivipuisto -myymälässä kertoo asiakkailleen kiven ja pronssin yhdistämisestä.

Sisarukset Nina ja Soila kääntyvät Pihlajamäentieltä Malmin kivipuiston pihalle Malmilla. Heitä on vastassa noin sata erilaista hautakivimallia myymälän pihan myyntinäyttelyssä. Eri muotoihin, väreihin ja kivien kuviointeihin tutustuminen ajaa hyvin sisään lopulliseen valintaan.

spektroliittihautakivi

Spektroliittihautakivi vielä ilman tekstejä ja lyhtyä.

Sisarukset ovat hankimassa hautamuistomerkkiä edesmenneelle isälleen ja ainoa asia, jota he ovat etukäteen suunnitelleet, on pronssikoristeet. Tarkoitus olisi hankkia hautakiveen mahdollisesti lyhty ja pronssinen harmonikka – reliefinä tai patsaana. Tovin pihalla kierreltyään he palaavat yhä uudelleen ajatukseen spektroliitistä materiaalina. Sää varmasti vaikuttaa asiaan auringon kimallellessa värikkäistä spektroliittikiteistä.

Pihalle on saapunut myös Loimaan Kiven myyntipäällikkö Tarja Pesonen. Tarja valistaa, että tunnetut spektroliittilouhokset ovat ehtymässä ja jollei uusia esiintymiä ja louhijoita löydetä, loppuu spektroliitin myynti hautamuistomerkeiksi. Toistaiseksi kiveä vielä on tuotantomme tarpeisiin, hän lisää.

Suunnittelupalvelu

Pian Nina ja Soila istuutuvat Tarjan pöydän ääreen Tarjan avatessa suunnitteluohjelmaa, jolla voidaan mallintaa erilaisia mahdollisuuksia. Esitteestä valitaan malli, jonka ominaisuuksia muokataan.

Tarja esittää kysymyksiä ja naputtelee vastaukset suunnitteluohjelmaan. Sijoitetaanko lyhty kivessä olevaan aukkoon vai kiinnitetäänkö se kiven ”julkisivuun”? Mitkä graniitit kiinnostivat? Entäpä kaiverrukset – pronssikursivalla? Harmonikkareliefi vai -patsas?

Pian tulostin raksuttaa pari vaihtoehtoa: malli numero 130 kivivaihtoehtoina Mäntsälän punainen ja spektroliitti. Tämä malli koostuu kahdesta toisissaan kiinni olevasta kivipilarista. Vaihtoehdoissa harmonikkareliefi on kiinnitetty korkeamman pilarin etusivuun ja lyhty asetettu pienemmän pilarin päälle. Valmista mallia on muokattu myös siten, että korkeamman pilarin yläpinta päätetään jättää louhituksi pintakäsittelyksi.

Sisaruksia hämmentää spektroliitin edullisuus. Miksi se on vain hiukan arvokkaampaa kuin Mäntsälän punainen? Tarja selittää pienen hintaeron johtuvan tämän mallin vähäisestä kiven määrästä.

Detaljissa erottuu spektroliittikide ja jyrsityt palkeet.

Detaljissa erottuu spektroliittikide ja jyrsityt palkeet.

Nina ja Soila päättävät harkita vielä keskenänsä, onko kivilaji spektroliitti ja tulisiko muistomerkkiin muita muutoksia. Tarja lupaa lähettää tarjouksen sähköpostitse ja ottaa samalla ovelan ilmeen: ”Minulle tuli yksi ajatus mieleen teitä kuunnellessani. Saisinko lähettää vielä yhden ihan oman ehdotuksen?”

Tarjan ehdotus oli sisarusten mielestä yliveto. Harmonikkareliefi on jätetty pois. Lyhty oli kiinnitetty korkeamman pilarin sivupinnalle vainajan nimen kohdalle. Matala kuutiomoinen spektroliittipilari oli muuttanut muotoaan tyylitellyksi harmonikaksi ja saanut jyrsityt palkeita muistuttavat viisteet.

Hautamuistomerkiksi luonnonkivi tai kiviveistos

Tarja Pesonen kertoo, että Loimaan Kivelle tulee vuosittain useita tiedusteluja vaikkapa oman kesämökin pihasta valitun kiven käyttämisestä hautakivenä. Tällöin kivellä on tavallisesti jokin erityinen merkitys vainajalle. Kivi on saattanut olla vaikka suosittu istumapaikka ongittaessa.

Luonnonkiveä käytettäessä hautakivenä siihen lisätään Loimaan Kiven tehtaalla pronssikirjaimia tai -laatta ja -reliefi. Tehtaalla tarkistetaan kiven kunto ennen toimenpiteitä. Sen on oltava ehjä, jotta pronssikoristeet voidaan kiinnittää kiveen. Pronssikoriste voi olla valmis reliefi tai aivan uniikki valettu veistos.

Lue lisää Loimaan Kiven hautakivistä.

Harri-holkerin-hautamuistomerkki

Pekka Jylhän suunnittelema ja Loimaan Kiven valmistama Veden muisti -hautamuistomerkki Harri Holkerille.

Taiteilijoiden suunnittelimia kiviveistoksiakin käytetään. Nyt syksyllä esimerkiksi paljastettiin Loimaan Kiven valmistama Veden muisti -niminen Harri Holkerin hautamuistomerkki. Kivenä oli käytetty Varpaisjärven mustaa graniittia ja muistomerkin päälle oli valmistettu pronssijoutsen. Tässä tapauksessa kuvanveistäjä Pekka Jylhä teki hautamuistomerkistä pienoismallin, jonka pohjalta Loimaan Kivi valmisti lopullisen muistomerkin. Jylhä teetätti pronssivalun erikseen.

Pekka Jylhä kertoo, että viime aikoina tiedusteluja hautakiviveistoksista on tullut hiukan entistä useammin. Hän sanoo ottavansa mielellään vastaan töitä hautausmaille, sillä hän pitää niitä viehättävinä ja jännittävinä ympäristöinä.

Teksti: Jari Sandqvist
Kuvat: Jari Sandqvist, Harri Holkerin hautamuistomerkki: Ilpo Vainionpää

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

http://www.hautakivikauppa.fi
http://www.loimaankivi.fi
http://www.pekkajylha.fi
http://www.loimaankivi.fi/hautakivigalleria.htm#photos/hautakivigalleria/130_Ylamaan_ruskea_hautakivi.jpg
http://www.loimaankivi.fi/harri_holkerin_hautamuistomerkki.php