Kivi kuvaa muistojen pysyvyyttä

Hautamuistomerkki. Materiaalina uusi kotimainen kivilaji, Pohjolan Loimu.

Hautamuistomerkki. Materiaalina uusi kotimainen kivilaji, Pohjolan Loimu.

Kaavin Kivi tunnetaan paitsi hyvästä palvelustaan myös yksilöllisistä ja kauniista hautamuistomerkeistään, joiden osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 90-prosenttia. Yhtiön toimitusjohtaja Marita Mielonen arvioi, että yhtiö markkinaosuus Suomen hautakivistä on 15–18 prosenttia.

Toimintamme kattaa koko Suomen; lisäksi myymme raakakiveä Suomen rajojen ulkopuolelle. Meillä on alan parhaimmat esitteet ja kehitämme uusia malleja koko ajan, useilla malleistamme on myös patentti- ja rekisterihallituksen myöntämät mallisuojat. Myyntiverkostona toimivat asiantuntevat hautaustoimistot ympäri Suomen, Marita Mielonen sanoo.

Yhtiön edustajilla on vahva ammattitaito kiven suunnitteluun ja hankintaan liittyvissä asioissa. Hautamuistomerkin suunnittelussa voidaan käyttää apuna myös Designer-ohjelmaa, jolla saadaan hahmotettua kiven ulkoasu tilauksen yhteydessä. Ennen hautamuistomerkin toimitusta haetaan tarvittavat luvat seurakunnalta.

– Palveluumme kuuluu myös muistomerkin kuljetus ja asennus paikoilleen sekä oikaisutakuu. Mielonen sanoo.

Asiakas hakee yksilöllisyyttä

Kymmenen vuoden aikana Suomen hautausmaakulttuurissa on tapahtunut merkittävä muutos, ja sen mukaisesti yhä useampi asiakas haluaa yksilöllisen muistomerkin. Tällaista asiakasta kuunnellaan herkällä korvalla ja hänen toiveensa toteutetaan mahdollisimman hyvin. Hyviä vaihtoehtoja etsitään muun muassa erilaisista kuvastoista.

Vuonna 1989 perustetun yhtiön nimi viittaa yhtiön sijaintipaikkaan ja kivikautiseen työvälineeseen, kaavinkiveen. Se oli oiva apu muun muassa nahan kaavinnassa sekä pienissä kaiverrustöissä.

Nykyisin Kaavin kivellä työstetään suomalaista graniittia hieman suuremmassa mittakaavassa. Toimintansa aikana yhtiö on valmistanut yli 20 000 hautamuistomerkkiä sekä kymmeniä veistoksia ja muistomerkkejä esimerkiksi seurakunnille.

– Käyttämämme kivilaadut ovat pääosin kotimaisia. Haluamme nyt ja tulevaisuudessa edistää suomalaisen kiven käyttöä, joka antaa tunnetta muistomerkeille ja edistää työllisyyttä, Mielonen sanoo.

Kolme omaa kivilaatua

Kaavin Kivellä on kolme omaa kivilaatua. Suosittua viininpunaista Savon helmi -kivilaatua louhitaan Rautavaaralta sekä tumman vihreää Vihreä meri – kiveä Kiuruvedeltä. Uusin kivilaji on harmaan sävyinen eläväpintainen, Pohjolan loimu, jota louhitaan Varpaisjärveltä.

– Meillä on myös useita tutkimuksen alla olevia kiviesiintymiä. Omat kiviesiintymät takaavat asiakkaillemme laadukkaan kiven sekä monipuolisen värivalikoiman, Mielonen toteaa.

Pintakäsittely vaikuttaa voimakkaasti hautamuistomerkin väriin ja ulkomuotoon. Yleisimpiä pintakäsittelyitä ovat kiillotus, hionta, lohkonta, hakkaus, polttaminen ja hiekkapuhallus.

– Kiillotettu pinta luo tyylikkään vaikutelman ja se on helppohoitoinen vaihtoehto. Karheat pinnat likaantuvat helpommin, mutta tuovat luonnollisen vaikutelman, Mielonen pohtii.

Yhtiö kantaa vastuuta ympäristöstään: kallion louhinnassa ja kiven jalostuksessa käytettään ympäristöystävällistä uutta tekniikkaa ja koneita. Muistomerkkituotannosta ylimääräiseksi jäävä kivi jalostetaan tai käytetään hyväksi ympäristörakentamisessa.

Seurakunnilla omia sääntöjä

Jokaisella seurakunnalla on omat hautamuistomerkkejä koskevat ohjeensa ja säädöksensä, jotka yleensä koskevat kiven maksimikokoa. Pääkriteerinä on, että hautamuistomerkin tulee mahtua omalle hauta-alueelle. Joillakin alueilla voidaan määritellä myös kiven väriin ja muotoon liittyviä seikkoja.

– Jos ohjeet koskevat vain kiven kokoa, niin se antaa vapaat kädet kiven muotoiluun. Jollakin alueilla on valmiit kivet, ja joillakin alueilla saa taasen olla vain tietynlaisia kiviä. Monet seurakunnat kuitenkin haluavat, että hautausmaalle tulee erilasia muistomerkkejä, Mielonen sanoo.

Lyhtyaukollinen hautamuistomerkki. Materiaalina Savon Helmi.

Lyhtyaukollinen hautamuistomerkki. Materiaalina Savon Helmi.

Lyhtykivi uusi tuote

– Uutta tuotetyyppiä edustaa hautamuistomerkkiin tunnelmallisuutta luova lyhtykivi, jossa kynttilä voi palaa rauhassa tuimallakin tuulella. Auringonpaisteessa lyhtykiven lasi antaa kaunista kullankeltaista valoaan ilman kynttilää. Lyhtykehyksistä saadaan yksilöllisiä valitsemalla erilaisista väri- ja koristevaihtoehdoista sopiva yhdistelmä, Mielonen kertoo.

Hautamuistomerkkiin tulevan tekstin toteutustavoista yleisin on kaiverrus; muita vaihtoehtoja ovat pronssikirjaimet sekä -laatat. Tarjolla on useita erilaisia tekstityyppejä, joiden valinta vaikuttaa kiven yleisilmeeseen.

Kaiverrettu teksti pintakäsitellään yleensä kultaamalla, mutta se voidaan myös maalata eri väreillä. Nimitietojen lisäksi kiveen voidaan kaivertaa esimerkiksi ammatti, arvo tai runo.

Tuhkaholvi on luonnonkivestä valmistettu hautamuistomerkki, jonka sisään vainajien tuhkat sijoitetaan. Toimitusjohtaja Marita Mielonen esittelee tuhkaholvia tuhkapusseineen sekä tuhkan lukitsevaa kivilevyä.

Tuhkaholvi on luonnonkivestä valmistettu hautamuistomerkki, jonka sisään vainajien tuhkat sijoitetaan. Toimitusjohtaja Marita Mielonen esittelee tuhkaholvia tuhkapusseineen sekä tuhkan lukitsevaa kivilevyä.

Tuhkaholvi uusi tapa

Tuhkahautaus on voimakkaasti yleistynyt hautausmuoto Suomessa. Tuhkaholvi on uusi tapa haudata vainajan tuhkat. Tuhkaholvi on luonnonkivestä valmistettu hautamuistomerkki, jonka sisään vainajien tuhkat sijoitetaan. Se on vaihtoehto uurnaholville ja muistolehdolle ja antaa vainajaa kunnioittavat ja arvokkaat puitteet tuhkanlaskutilaisuudelle.

Teksti: Matti Valli