Valitse sivu

Kiviverhous kiinnittyy nykyään mihin vain

Vallalla on käsitys kivestä raskaana ja massiivisena materiaalina, jota on lisäksi vaikea asentaa. Vaikka kiven käyttö on Suomessa vuosi vuodelta kasvanut, sitä rajoittaa tiedon puute kiven mahdollisuuksista ja sopivuudesta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kiven uusista monipuolisista verhousmahdollisuuksista kertoo Kivi-lehden lukijoille Imagekivi Oy:n toimitusjohtaja Antti Hokkanen.

Musta graniittiverhous on asennettu leca-harkkopinnalle. Lisätukea raskaalle materiaalille antaa kivien saumakohtiin piiloon asennetut teräskiinnikkeet.

Musta graniittiverhous on asennettu leca-harkkopinnalle. Lisätukea raskaalle materiaalille antaa kivien saumakohtiin piiloon asennetut teräskiinnikkeet.

Liuskekivet on kiinnitetty verkkoon, joka muodostaa valmiin, helposti asennettavan moduulin. Moduuli on asennettu EPS-harkkosokkeliin liimapohjaisella betonilaastilla.

Liuskekivet on kiinnitetty verkkoon, joka muodostaa valmiin, helposti asennettavan moduulin. Moduuli on asennettu EPS-harkkosokkeliin liimapohjaisella betonilaastilla.

Kiviverhouksen pohjatyö on nykyään helpompaa, kuin moni omakotitalorakentaja uskookaan. Uusien liimapohjaisten betonilaastien ansiosta kiviverhouksen voi tehdä yhtä hyvin styroksin päälle kuin betoni- tai vaneripohjallekin.

Tähän asti kiven kiinnitysalustana on totuttu pitämään lähinnä betoni- tai tiilipintaa. Nykyään suosittujen passiivitalojen idea perustuu mm. EPS- valuharkkojen eli kansankielellä styroksin käyttöön. Paitsi talon kivijalassa, myös talon sisäseinissä käytettävien harkkojen erinomaisuus perustuu niiden hyvään lämmöneristyskykyyn. EPS-harkot käyvät sellaisenaan myös kiviverhouksen kiinnitysalustaksi uudentyyppisten betonilaastien ansiosta. Näin kiven käyttö myös talon sisätilojen seinäpinnoissa on helppoa.

Puurakenteisiin taloihin ei juurikaan ole asennettu kivipintoja puurakenteiden elämisen vuoksi. Rakenteiden elämistä voidaan kuitenkin tasata erilaisin ratkaisuin, kuten primerilla, joustolaasteilla, teräsverkolla ja erilaisilla mekaanisilla kiinnikkeillä. Näin saadaan kestävä ja luja kiviverhous vaikeinakin pidettyihin kohteisiin.

Kiviverhous on mahdollista kiinnittää tämän tavallista vahvemman styroksin, eli EPS-harkon lisäksi lähes mihin vain: puuhun, vaneriin, kovavillaan, siporeksiin, leca-harkkoon, alumiinilevyyn, kipsilevyyn tai laattaluja-levyyn, sekä sisällä että ulkotiloissa.

Kivellä verhoiltu sokkeli…

Asennuksen jälkeen saumat täytetään. Työn alla mustan liuskesokkelin viimeistely.

Asennuksen jälkeen saumat täytetään. Työn alla mustan liuskesokkelin viimeistely.

Verhoilukivenä voidaa käyttää liuskeita, graniitteja, marmoreita tai kalkkikiviä – oikeastaan mitä tahansa kiveä. Liuskeet kiinnitetään sokkeliin vapaamuotoisina (verkkosaumaladonta) laattoina. Marmoreita ja graniitteja taas käytetään erityisesti julkisivuissa kookkaina kiillotettuina laattoina, mutta niillä saa kyllä verhoiltua sokkelinkin ja valikoimaa riittää, valistaa toimitusjohtaja Hokkanen. Mitä ohuempi kivi on, sen helpompaa on asennus: 10-15 millinen liuskekivi on optimaalinen työstettävä. Paksuissa ja painavissa, kuten lohkopintaisissa kivissä, pitää käyttää lisänä mekaanisia kiinnikkeitä.

…ja sen hankinta

Eri kivilajeihin voi tutustua monilla verkkosivuilla, mutta suosittelen Kiviteollisuusliitto ry:n kiviportaalia finstone.fi, Antti Hokkanen neuvoo. Sieltä löytyy korkealaatuiset kivilajikuvat eri pintakäsittelyineen. Periaatteessa on siis mahdollista tehdä sokkelin hankinta kotoa käsin, mutta silloin on oikeastaan tunnettava kivilaji entuudestaan. Toinen puoli sokkeliprojektissa on asennus. Esimerkiksi meiltä saa sekä kivet että asennuksen yhdessä paketissa ja näin on pääsääntöisesti muillakin luonnonkivialaan erikoistuneilla yrityksillä.

Yksi vaihtoehto on tilata kivet kotiin ja asentaa ne itse. Asiansa osaava ammattiasentaja suoriutuu työstä kuitenkin monta kertaa nopeammin kuin ensikertaa kiviasennusta kokeileva, Antti Hokkanen tarkentaa. Jos vähänkin epäröi, eikä omista kaikkia tarvittavia kivikoneita, kannattaa käyttää oma aika johonkin muuhun hyödylliseen ja antaa ammattilaisen suorittaa työ, jota voi vielä näyttää naapureillekin.

Ja kun sokkeliverhoilu on valmis, ei muuta kuin ihailemaan ja pohtimaan seuraavaa kivenkäyttökohdetta talossansa. Mahdollisuuksia on: sisätiloissa takka, kiukaantausta, märkätila, sisäseinä, lattiat, boordit, ikkunatasot ja ulkona pihalaatatoitukset, grillit jne.

 

Teksti: Jari Sandqvist, Kuvat: Imagekivi Oy

Tähän artikkeliin liittyy kuvagalleria: Omakotitalon kiviverhous

Lisätietoja Imagekivestä