Valitse sivu

Liuskekivellä lämpöä ja arvokkuutta

liuskekivikeittio

Oriveden tummanharmaata rapautumatonta liuskekiveä käytetään muun muassa muurauskivenä, laattoina, verhouskivenä ja pihakivenä. Liuskekiven käyttö sisustuskivenä on kohonnut ympäristökiven rinnalle. Esimerkiksi takka ja sen sisällä oleva tiilinen tulipesä vuorataan usein liuskekivellä, sanoo kiveä louhivan Liuskemestarit Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Jokinen.

Liuskemestarit Oy:n louhimo ja sahaamo Orivedellä on viidentoista vuoden ajan jalostanut ja toimittanut kiveä eri käyttökohteisiin. Yhtiö toimittaa kiveä kaiken kokoisiin kohteisiin pihagrilleistä suuriin julkisivumuurauksiin.

Luonnonkiven arvostus rakennusmateriaalina on tavoittanut myös tavallisen kuluttajan. Suunnittelijat tietävät, että käyttämällä julkisivuverhouksissa luonnonkiveä rakennuksesta saadaan kestävä, arvokas ja yksilöllinen.

Oma myymälä vanhaan meijeriin

Liuskekivi taideteosmaisena sisustuselementtinä.

Liuskekivi taideteosmaisena sisustuselementtinä.

Yrityksen toiminta on aiemmin perustunut liuskekiven louhinnalle, sahaamiselle, myynnille ja asentamiselle. Vuonna 2006 Liuskemestarit avasi Orivedelle oman myymälän, joka tarjoaa tuotteita suoraan kuluttajille sekä sisustukseen että piharakentamiseen, muun muassa liuskekiveä, noppakiveä ja kivirouheita. Myymälä on rakennettu vanhaan meijeriin, jonka ilmapiiriin luonnonkivi sopii hyvin.

Asiakkaat ovat rautakauppoja, puutarha-alan ja kivialan erikoisliikkeitä, uusien omakotitalojen pystyttäjiä tai kunnostajia sekä piharakentajia. Oriveden ohi ajaville kivimyymälä on luonnollinen pysähdyspaikka, josta tuotteita saa jopa mukaan, vaikkakin osa tuotteista onkin tilaustavaraa. Myymälä pyrkii tasoittamaan kiven myyntiä ympärivuotiseksi.

– Louhimo ja myymälä työllistävät keskimäärin 18 henkeä. Myymälässä on malleja kiven käytöstä, ja asiakkaille annetaan sekä sisustusvinkkejä että neuvoja kiven asentamiseen. Äskettäin on laajennettu tuotantohallia, jonne hankittua uudehkoa sahaa viimeistellään tuotantokäyttöön, Jokinen sanoo.

Muurauskivi uusi tuote

Uusi tuote on liuskekivestä koneellisesti puristamalla valmistettu verhoilu- ja muurauskivi, jonka pinta on tasainen ja täysin musta. Sillä voidaan pinnoittaa esimerkiksi puukiukaan palomuuri, mutta se sopii myös talojen ulkosieniin, ulkomuureihin ja piharakentamiseen.

– Muurauskivi antaa monia etuja verrattuna betonimassasta valmistettuun kiveen, se kestää hyvin kuumuutta, se ei naarmuunnu, se on aito kotimainen luonnonmateriaali ja sen hinta on kilpailukykyinen, Tuomo Jokinen luettelee.

Julkisivumuuraus Keilalahteen

Liuskekivien asentaminen mielletään usein vaikeaksi. Oikeilla työmenetelmillä, materiaaleilla ja pienellä harjoittelulla aloittelijakin saavuttaa siistin ja kestävän lopputuloksen. Asentamista helpottaa valmiin pinnan suuri toleranssi, liuskekivipinnoitteesta ei tehdä millin päälle tasaista. Pinnanvaihtelu antaa luonnonkivelle sille ominaistaan ilmettä. Asennuksessa on hyvin vaikea epäonnistua.

Liuskemestareilta valmistui keväällä 2007 merkittävä julkisivutyö Espoon Keilalahteen, Nokian pääkonttoriin. Yhtiö urakoi parkkihallin porraskäytävien yli 600 neliömetrin julkisivumuuraukset. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Architects Helin & Co ja pääurakoitsijana toimi NCC.

Muuraustyöt toteutettiin pääosin talviaikaan. Viime vuosikymmenellä samassa kohteessa toteutettiin muun maussa kiinteistön pyöräsuojat ja rannan aitamuurit. Tällä hetkellä merkittävin työn alla olevan kohde on Levin matkailukeskuksessa.

Pihaan ja puutarhaan

Perinteinen paksu, jykevä liuskekivilaatoitus on mainio ratkaisu pihojen päällystämiseksi. Pihatasot, portaat, autotallin edusta, käytävät ja polut, sekä oleskelu ja -grillialueet ovat yleisimpiä liuskekivillä päällystettäviä alueita puutarhassa. Liuskekivi on pihassasi ajaton, kierrätettävä materiaali, joka kestää sukupolvien jalanjäljet.

Liuskekivilattiat

Liuskekivellä on pitkä historia lattiamateriaalina. Jo antiikin rakentajat tiesivät liuskekiven kestävät ominaisuudet. Liuskekiveä käytettiin alueilla, joilta vaadittiin paljon. Lattiapinnoitteena liuskekivi takaa lattian ajattomuuden.

Liuskekiveä on asennettu paljon julkisiin tiloihin, joissa kestävyys on tärkeää. Lattian peseminen ja hoito on vaivatonta, ja monet ravintolat ovat löytäneet liuskekivestä sopivan lattiamateriaalin.

Julkisivuun

Kulutuksesta, iskuista sekä likaantumisesta johtuvat rasitukset kohdistuvat etupäässä seinän alaosaan, joten hyvin kulutusta kestävä liuskekivi sopii erinomaisesti sokkelipinnoitteeksi.

Kiven sahattu poikkipinta on viehättänyt suunnittelijoita kontrastina teräkselle. Tällaista asetelmaa on käytetty muun muassa Nokian pääkonttorissa Espoon Keilalahdessa sekä Compaqin toimitalossa. Sahattu poikkipinta sopii hyvin myös muihin verhouksiin, esimerkiksi tulisijan pinnoitukseksi, takkahuoneeseen, pesuhuoneeseen tai savupiip-puun. Lohkopintaista muurauskiveä on käytetty monissa massiivisissa kivirakenteissa.

Sisustukseen

Liuskekiveä käytetään kodin sisustusmateriaalina. Takkahuoneen seinät, keittiön tasot, holvikaaret ja pesuhuoneen pinnat ovat yleisimpiä liuskekivellä pinnoitettuja sisustuskohteita. Liuskekivi soveltuu seinäpinnoitteeksi sekä pysty- että vaaka-asennossa. Kiven pinta voidaan sisätiloissa käsitellä erilaisilla menetelmillä likaa ja kosteutta hylkiväksi, jolloin se on myös helppohoitoinen.

Teksti: Matti Valli