Select Page

Luonnonkiven arvostus kodeissa on kasvussa

Pihoihin panostetaan vuosi vuodelta enemmän. Kuvassa sokkeleiden ja muurien verhoilussa graniittinen verhouskivi, ja portaat on tehty Taivassalon punaisesta graniitista.

Pihoihin panostetaan vuosi vuodelta enemmän. Kuvassa sokkeleiden ja muurien verhoilussa graniittinen verhouskivi, ja portaat on tehty Taivassalon punaisesta graniitista.

Luonnonkivi on ekologinen, käytännöllinen, helppohoitoinen ja paloturvallinen materiaali. Kivi toimii erinomaisena sisustuselementtinä muun muassa lattia- ja seinäpinnoissa, keittiönja kylpyhuoneen tasoissa, kiukaan taustoissa, takan ja hormien verhoiluissa, takan eduslaatoituksissa, portaiden verhoiluissa, ikkunapenkeissä, lämpöpattereissa.

Kivi toimii myös erinomaisena lämmönvaraajana tulisijoissa. Piharakentamisessa kivi on luonnollinen pihan rytmittäjä. Kivi kestää elämää paremmin kuin moni muu pinta. Koska luonnonkivi on materiaalina pitkäikäinen ja pidetty, se merkitsee myös samalla arvonnousua asunnollesi. Elinkaariajattelun merkitys rakentamisessa on lisääntymässä, ja siten luonnonmateriaalien, kuten kiven, arvostus rakentamisessa ja sisustamisessa kasvaa. Ihmiset panostavat yhä enemmän kotiensa sisustamiseen ja viihtyvyyteen ja pihojen rakentamiseen, mikä lisännee kiven monipuolista käyttöä sisustusmateriaalina. Energian hinta nousee, bioenergian käyttö lämmityksessä lisääntyy ja energiajakelun epävarmuudet lisääntyvät. Varaavat vuolukivitulisijat toimivat riippumatta sähkön jakelusta ja tuovat siten perusturvallisuutta elämiseen.

Tämä vuosi on ollut suomalaisessa kiviteollisuudessa erittäin haasteellinen. Kivialan kasvua uhkaavat lähivuosina kireä hintakilpailu, halpatuonti ja pula ammattitaitoisista työntekijöistä. Työvoimatarpeeseen voidaan vastata pitkällä tähtäimellä kouluttamalla ammattitaitoisia kivialan kouluttajia sekä ammattitaitoista työvoimaa. Kivituotteiden valmistajien, asentajien ja oppilaitosten yhteistyötä tarvitaan entistä enemmän. Halpatuontiin voimme parhaiten vastata kehittämällä kotimaisten tuotteiden valmistus- ja markkinointiprosesseja, sillä asiakkaat pitävät toimitusvarmuutta, laatua ja tuotteiden saatavuutta tärkeämpinä asioina kuin hintaa. Näin on ainakin hanketta suunniteltaessa, mutta valitettavan usein toteutusvaiheessa tärkeysjärjestys muuttuu. Varsinkin suuremmissa hankkeissa näyttää hankintahinta joskus olevan ainut ratkaiseva kriteeri. Vaarana on tällöin, että maahan tuodaan kelvotonta kivitavaraa, joka pilaa kiven maineen. Rakentajallekin tällainen ratkaisu on lopulta kallis. Olisikin suotavaa, että kotimaiset ja ulkomaalaiset kivitoimittajat olisivat samalla viivalla laatuvaatimusten suhteen.

Luonnonkiveä monipuolisesti

Luonnonkiven yksi ominaisuus on sen monikäyttöisyys. Kivilajista riippuen se sopii moneen eri käyttötarkoitukseen. Vuolukivi on parhaimmillaan takoissa ja kylpyhuoneiden lattiakivenä. Graniitti on taas parhaimmillaan kovaa kulutusta vaativissa paikoissa, kuten esimerkiksi pihapoluilla, pihaportaissa ja rakennusten julkisivuissa. Marmorit ja travertiinit tuovat ylellisyyttä kylpyhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Liuskekivet toimivat mainiosti pihapoluilla tai esimerkiksi viinikellarin seinien verhoilukivenä. Erilaisia värejä ja pintakäsittelyvaihtoehtoja on eri kivilajeista saatavissa runsaasti. Eri pintakäsittelyillä saadaan samastakin kivestä esiin eri puolia. Esimerkiksi kiillotettu graniitti sopii mainiosti keittiötasoihin, kun taas poltettu graniitti on parhaimmillaan pihaportaissa ja lohkottu graniittinen verhouskivi on erittäin näyttävä muurien ja sokkeleiden verhouksissa. Perinteisten luonnonkivilaattojen lisäksi on saatavilla myös luonnonkivimosaiikkeja. Kivi keittiössä

Luonnonkivipinnoilla keittiöstä saadaan entistä toimivampi ja näyttävämpi. Graniittinen kivitaso kestää erinomaisesti kosteutta ja kuumuutta sekä toimii mainiona ruuanlaitto- ja leivonta-alustana. Keittiötason ja kaapistojen välitilassa voidaan käyttää samaa kivilajia kuin keittiötasoissa, tai vielä näyttävämpi kokonaisuus saadaan valitsemalla välitilaan sopiva marmori-, vuolukivi- tai kvartsiittimosaiikki.

Luonnonkivi kosteissa tiloissa

Vuolukivi on erinomainen valinta kylpyhuoneiden ja saunojen lattiakiveksi, koska se ei ole märkänäkään liukas. Tuota ominaisuutta kaivataan erityisesti lapsiperheissä. Lisäksi vuolukiven lämmönvarausominaisuudet ovat erittäin hyvät, joten siinäkin mielessä vuolukivi on erittäin hyvä valinta lattialämmityksellä varustettuun kylpyhuoneeseen. Parhaimmillaan kylpyhuoneen laatoitus toimii koko talon elinkaaren ajan, ja kivi säilyttää arvonsa hyvin. Lisäksi vuolukivi sopii mainiosti yhteen marmoristen kylpyhuonetasojen tai saunan puulauteiden ja paneloinnin kanssa.

Kivi takoissa ja oleskelutiloissa

Lattioiden, seinien ja portaiden laatoituksella saat aikaan vaikuttavia tilakokonaisuuksia. Luonnonkivestä valmistetut kalusteet kuten pöytätasot, ikkunapenkit tai hyllyt lisäävät persoonallisuutta eteis- ja oleskelutiloihin. Kiven luonnollinen kuvio tulee parhaiten esiin suurena pintana. Kiviä on helppo yhdistellä toisiinsa sekä muihin materiaaleihin valmiiksi mietittyjen värimaailmakarttojen avulla. Vain rohkeus on rajana, mutta toisaalta maltillisesti yhdistelemällä saadaan aikaan rauhallisempi lopputulos. Lattiapinnoissa käytettynä luonnonkivi lisää kodin arvokkuutta ja kivipinnat ovat helppohoitoisia. Vuolukiven lämmönvarausominaisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät, joten se on takoissa erinomainen materiaali. Kotimainen tehdasvalmisteinen vuolukiviuuni on lisäksi vähäpäästöinen, varaa sekä luovuttaa tehokkaasti lämpöä.

Toimi nyt

Nyt on oikea aika panostaa omaan kotiin ja sen pihapiiriin. Ammattitaitoisia remonttimiehiä on saatavilla, ja materiaalien hinnat ovat kohtuulliset. Lisäksi kotitalousvähennys kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kun olet kiinnostunut kiven käytöstä, niin ota yhteys asiantuntevaan myyjään. Hänen kanssaan voit miettiä sinulle sopivaa ratkaisua, niin sopivan kiven kuin pintakäsittelynkin suhteen, ja hän tekee sinulle halutessasi kokonaistarjouksen avaimet käteen –periaatteella. Huomioimalla remontin kokonaiskustannukset, kiven elinkaaren ja ekologisuuden sekä kodin arvon nousun huomaat, että luonnonkivi onkin erittäin kilpailukykyinen materiaali mihin tahansa muuhun materiaaliin verrattuna.

Teksti: Jouko Toivanen Kuvat: Tulikivi

Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja Tulikivi Oyj:n luonnonkiviliiketoiminnan johtaja