Select Page

Keittiötasojen mitoitusohjeita 7.4.2010

Kivitason reunan hionta.

Kivitason reunan hionta.

Mitoitus on tärkein osa keittiötasojen tilaus- ja valmistusprosessia. Keittiötasot voidaan mitoittaa ennen kaappiasennusta tai alakaappien asennuksen jälkeen. Varminta on tehdä mitoitus, kun alakaapit ovat asennettuina.

Varmista ennen mitoitusta seuraavat asiat:

  • Kulmien (nurkkien) suorakulmaisuus, esimerkiksi kulmamittarilla
  • Tuleeko tason ja kaapiston välitilaan laatta, lasi vai maalataanko välitila
  • Kaappirunkojen mittatoleranssi
  • Lieden ja altaan sijainti
  • Pattereiden sijainti
  • Tuleeko tasoihin vesiputkien, sähköjohtojen tai pistorasioiden läpivientejä.

Olipa kyseessä vastarakennettu tai saneerauskohde nurkkien suorakulmaisuus saattaa poiketa suorasta kulmasta jopa useamman asteen. Yhden asteen muutos normaalissa tasosyvyydessä on 10 mm pois suorasta kulmasta.

Mikäli välitila laatoitetaan, laatta kiinnitysliimoineen on noin 8 mm paksu. Lasi välitilassa on 3-5 mm paksu ja maalattu pinta 0 mm.

Kaappivalmistajan mittatoleranssi tulee huomioida mitoituksessa. Valmistajien toleranssit ovat + / – 1 mm.

Mitoituskuvaan tulee selkeästi merkitä liesitason, allasaukon ja hanan keskikohta, samoin kaikkien muiden läpivientien sijainti. Myynnissä on useita hanamalleja joita ei voida sijoittaa altaan ja taustan väliin.

Korkeiden komeroiden väliin tuleva taso tulee mitoittaa 2 – 3 mm lyhyemmäksi kuin runkojen nimellismitta edellyttää. ( runkojen toleranssi).

Tasojen maksimimitat

Luonnonkivitasojen maksimimitat valitaan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tasojen pituus on normaalisti korkeintaan 2700 mm. Maksimipituuteen vaikuttaa materiaali ja aukotukset.

Kvartsikomposiittitasojen maksimimitat valitaan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Komposiittitasojen maksimipituus on 3000 mm. Maksimipituus riippuu aukotuksista.

Mitoitusvastuu

Tasojen mitoittaja vastaa siitä, että mitoituspiirustukset ovat yksiselitteisiä. Monitulkintaisen mitoituspiirustuksen tapauksessa valmistajan valitsema toteuttamiskelpoinen piirustuksen tulkinta katsotaan oikein tehdyksi työsuoritukseksi. Mikäli mitoituspiirustuksen tekijä tuntee epävarmuutta mitoituksen ja mitoituspiirustuksen tekemisessä on mitoitus järkevää antaa valmistajan tehtäväksi.

Mitoituksen ja asennuksen yhteensovittaminen

Kivitasojen mitoitus ja asennus liittyvät olennaisesti yhteen. Virhetoimintamahdollisuuksien minimoimiseksi pääsääntö on, että asennus – ja mitoitusvastuu on samalla toimijalla. Jos tilaaja erityisesti haluaa itse hoitaa jommankumman suorituksen, syntyneestä mahdollisesta virhesuorituksesta vastaa tilaaja.