Valitse sivu

Kivi-, keittiötasojen asennusohjeet 7.4.2010

Valmis keittiön kivitaso materiaalina graniitti.

Valmis keittiön kivitaso materiaalina graniitti.

Kivitasojen asennus poikkeaa laminaatti- ja massiivipuutasojen asennuksesta.

Kivitaso painaa n. 50 kg/jm (1000x600x30 mm), joten tasojen asennus vaatii useimmiten vähintään kaksi henkilöä. Aukollisten kivitasojen käsittelyssä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Vältä aukollisen tason nostamista tai kantamista vaaka-asennossa. Turvallisin siirtotapa aukolliselle tasolle on asentaja tason molemmissa päissä taso pystyasennossa. Tasot asennetaan huoneenlämpöisinä.

Kalusterunkojen asennus

Kalusterungot tulee asentaa vaakasuoraan ja samaan linjaan eli kalusterunkojen yläpinnat eivät saa ”hammastaa”. Ennen kalusterunkojen seinään kiinnittämistä on syytä tarkistaa kivitasojen mitoituksen yhteneväisyys keittiösuunnitelman kanssa. Mittojen tarkistaminen saattaa johtaa siihen, että allaskaapistoon joudutaan tekemään muutoksia. Yleensä 600 mm leveään kaappiin tarkoitettu allas tai liesi vaatii sivurungon loveamisen ja lähes poikkeuksetta etusidelistaa joudutaan loveamaan.

Kivitasojen asennus kalusterunkojen päälle

Aukollinen taso siirretään kaapiston eteen pystyasennossa (asentaja molemmissa päissä) ja käännetään tason päistä nostaen kalusterunkojen päälle. Pitkien tasojen asennuksessa on hyvä, jos käytettävissä on kolmas henkilö tason keskelle auttamaan kivitason kääntämisessä vaakatasoon. Kivitaso voidaan ”kiinnittää” kalusterungon ja kivitason alapinnan kulmiin pienillä silikonitäpillä.

Toisiinsa liittyvät kivitasot

Toisiinsa liittyvät kivitasot saumataan luonnonkiville soveltuvalla silikonilla.

Nosta taso runkojen päälle lähelle lopullista paikkaa ja työnnä asennettava taso toista tasoa vasten. On suositeltavaa, että silikoni on samaa sävyä kuin kivitason pääväri.

Samaan toimitukseen tulevien kivitasojen mitat tarkistetaan tehtaalla ennen pakkaamista. Suomessa noudatetaan kivisten keittiötasojen toleransseissa Kiviteollisuusliiton hyväksymää laatuohjetta (Tekninen tiedote nro 1: Keittiötasojen laatuohje, Kiviteollisuusliitto ry, 2008 ). Yhteen liittyvissä kivissä paksuustoleranssi on +/- 1 mm. Kiven kiilamaisuuden toleranssi 600 mm:n matkalla on +/- 1mm. Tasojen mittapoikkeamat voidaan useimmissa tapauksissa korjata esim. puukiiloilla nostattamalla tai hiomalla tason alareunoja siten, että lopputulos on laadukas.

Loppupuhdistus

Pyyhi kostealla kankaalla pölyt pois tasojen päältä. Saumakohtien siisteys on hyvä tarkistaa tässä vaiheessa ja tarpeen tullen lisätä silikonia liitoksiin. Muussa tapauksessa poista saumasta mahdollisesti ylipursunut silikoni käyttämällä samantyyppistä terää jota maalarit käyttävät puhdistaessaan ikkunaa maalauksen jälkeen. Asennuksen jälkeen tasot kannattaa suojata pahvilla.

Taustakivet

Tason ja kaapiston väliin tulevat taustakivet asennetaan aina kivitason asennuksen jälkeen.

Taustakivet ovat valmiiksi mitoitetut seinien pituudet, korkeudet ja mahdolliset aukotukset huomioon ottaen. Kivet kiinnitetään seinään joko laattalaastilla tai tarkoitukseen sopivalla liimalla. Kun välitilat päällystetään suurilla kivilevyillä on erityisesti tarkistettava varsinaisten tasokivien suoruus ja aukkomitoitusten tarkkuus. Saumakohdat tiivistetään samaan tapaan kuin tasokivilläkin.