Select Page

Sisätilojen luonnonkivirakenteet

Erivärisillä graniiteilla voidaan luoda lattiaan kuvioita.

Erivärisillä graniiteilla voidaan luoda lattiaan kuvioita.

Sisustukseen parhaiten soveltuvia kivilajeja ovat graniitit, marmorit, liuskeet ja kvartsiitit sekä vuolukivet ja serpentiniitit.
Parhaiten kulutusta kestävät kovat kivilajit, mutta kiillotetun pintakäsittelyn kuluminen näkyy kuitenkin selkeimmin tummissa kivilajeissa: kannattaa siis valita vaalea, mutta kova kivi tai mattahiottu tumma kivi julkisiin tiloihin ja kovalle kulutukselle altistuviin tiloihin kuten auloihin ja halleihin.

Vuolukivi on tiiveytensä ansiosta hyvä materiaali kosteisiin tiloihin. Vuolukiven akustiset ominaisuudet antavat miellyttävän tunnun materiaalille.

Sisätilojen luonnonkivirakenteiden tekniset vaatimukset ja laatuvaatimukset käyvät ilmi RYL 2000:stä (luku 43, ohuet pienkivilaatat kohdassa 74) sekä RT 30-10342. Kuormitukset määritellään Suomen rakenteiden kuormitusohjeet osa B1:n ja RIL 144-1990:n mukaisesti.

Paksulaastikiinnitys

Kivilaattapinnan kiinnitystapa, jonka kiinnityskerros on 30-50 mm, kutsutaan paksulaastikiinnitykseksi. Aluslattian päälle levitetään kiinnityskerroksen maakostea betoni. Kivilaattojen paksuus käytettäessä paksulaastikiinnitystä on tavallisesti 20 mm (vähintään 15 mm). Paksulaastikiinnitystä käytetään lattioiden ja portaiden päällystämisessä. Lattian kiinnityskerroksen alle on tehtävä liukupinta.

Ohutlaastikiinnitys

Ohutlaastikiinnityksen kiinnityskerros on vain 3-5 mm paksu liima- tai laastikerros. Ohutlaastikiinnityksellä kiinnitettävät kivilaatat ovat 8-10 mm paksuja. Ohutlaastikiinnitystä käytettäessä on aluslattian oltava tasainen ja jäykkä ja kivilaattojen taustojen kauttaaltaan kiinnitetyt, jotta laatan murtumiselta vältyttäisiin. Myõs kivilaatoilta vaaditaan tavallista parempaa mittatarkkuutta.

Ohutlaastikiinnitys soveltuu erityisesti korjausrakentamiseen, kun tyõvara on rajoitettu tai kun luonnonkiveä käytetään rinnakkain muiden lattianpäällysteiden kanssa.

Saumat

Kivilaattojen saumojen mitoituksessa on otettava huomioon kivikiinnikkeiden vaatima tila, mittatoleranssit ja odotettavissa olevat materiaalin muodonmuutokset. Muurattujen kivirakenteiden saumoissa käytetään kovettuvia kalkki- ja sementtipohjaisia laasteja, mutta tuuletetuissa julkisivuissa saumat ovat liikuntasaumoja ja vaativat siten elastisen saumausaineen. Sauman vähimmäisleveyden on oltava kiinniketeräksen paksuus + 5mm mutta suositeltava leveys on noin 10 – 12 mm.