Select Page

Luonnonkivi puutarhassa

Moni-ilmeinen ja ikuinen kivi

Piha on päällystetty Lokan kvartsiitilla.

Piha on päällystetty Lokan kvartsiitilla.

Itäisessä Suomessa tai Savossa ei voi iskeä lapioita maahan ilman, etteikö vastassa olisi kivi. Jääkausi muokkasi maaperää niin, että kiviaines ei tule loppumaan.

Kiviä on vanhastaan koottu aidoiksi ja muureiksi pellonlaidoille. Ennen konevoiman aikakautta ja sotaa suomalaisen miehen suurin vastus löytyi hallan lisäksi kiviseltä pellolta. Ei niiden estetiikkaa ehtinyt kukaan miettiä.

Tätä nykyä reuhtominen kivien kanssa on monen puutarhurin rakkaimpia harrastuksia. Erikoisia kiviätuodaan kauempaa ja niiden asettelussa kasvien keskelle nähdään vaivaa.

Kivien käyttö puutarhassa elää renessanssia. Olipa kyseessä uusi taivanha piha, luonnonkivet ovat mukana jo suunnittelussa. Rakennusvaiheessa löytyneet kivet voidaan käyttää luontevasti pengerryksiin ja kiveyksiin.Tylsän tasamaan tontin pelastus saattaaolla sammaloitunut siirtolohkare: se onvaikuttava katseenvangitsija. Kivi luo aina vaihtelua ja sitoo puutarhan maisemaan muita materiaaleja paremmin ja sielukkaammin.

Rytmiä ja ilmettä

Hulppean omakotitalon etupihaa komistaa roomalainen kivetys.

Hulppean omakotitalon etupihaa komistaa roomalainen kivetys.

Kiviä riittää kaikkialle, ja esimerkiksi savolaisilla ei ole ongelmia kaivella perennapenkin kanttauskivet omalta tontiltaan. Kivien avulla voidaan kohottaa multakerrosta ja tehdä yrttipenkkejä ja kasvilabyrinttejä.

Luiskien ja muurien avulla piha linkitetään osaksi muuta ympäristöä. Kivillä voidaan liittää alueita toisiinsa, korostaa niitä tai häivyttää ja pehmentää.

Pienoismaisemat ja alppihenkiset miniatyyrikivikot olivat suurta muotia 1920-luvulla. Pienimuotoisen, korotetun penkin mehitähtineen ja maksaruohoineen voi kuka tahansa tehdä helposti, ja paahteisella paikalla kivikkokasvit kukoistavat ilman erityistä huolenpitoa.

Puutarhatrendit tulevat ja menevät, mutta kivi pitää pintansa etenkin kattopuutarhoissa. Materiaalina se kestää säät ja ilman epäpuhtaudet, ja kauneutensa vuoksi saattaa jättää kukat kakkoseksi. Urbaanin kivitarhurin parvekkeella kivet kukkivat aina, ja soran, hiekan ja muutaman havun tai heinän lisäksi puutarha on kukoistuksessa läpi vuoden.

Luonnonmukaisuus toiveena

Suomalaiset rakastavat metsäisiä puutarhoja ja luonnon karu kauneus viehättää. Siirtolohkareet, tukkikokoiset männyt ja varpukasvit ovat yhdistelmä, joka on lähellä sielunmaisemaamme. Siihen samaan karuuteen kuuluvat kaikenlaiset kivet ja louhikot. Siihen on helppo liittää saniaiset, taponlehdet ja varjoyrtit, sillä ne kuuluvat metsäisen puutarhan ja happaman maaperän suosijoihin.

Varjoisen puutarhan sammal on kaunis, ikivihreä ja rauhoittava elementti. Japanissa sammalta myydään perennojen tapaan ja sen suosio on vankkumaton. Sammaloitumista voi jouduttaa kotikonstein myös itse. Kivien siveleminen piimällä tai oluella jouduttaa levän kasvua. Eri sammallajeja on runsaasti, joten pieni tutustuminen alkeisiin kannattaa.

Metsäiset ja luontoa jäljittelemään pyrkivät puutarhat ovat tulleet suosioon muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Helppohoitoinen ja itse itsensä ylläpitävä ympäristö ei karkota lintuja eikä perhosia. Nimittäin ihka uuden puutarhan kanssa joutuvat sekä luonto että puutarhuri aloittamaan alusta. Pahimmillaan puutarhasta siirretään kaikki kivet ja kaadetaan puut – ja talon valmistuttua haalitaan ne takaisin. Kivien siirto onnistuu, mutta esimerkiksi vanhan puun kaataminen on peruuttamatonta.

Valmiiksi lohkottua

Suomen yhä vain tyhjenevällä maaseudulla on valtaisat määrät lohkottua graniittia, mutta kiviperustusten kierrätys ei ole ihan yksinkertaista. Kivipaadet ovat käytännössä ikuisia, mutta suurten kivien kuljettaminen vaatii jykevän kaluston, esimerkiksi metsäkoneen. Pelkkä kuljettaminen voi maksaa helposti muutamia tuhansia.

Lähes kokonaan kadonneen ammattikunnan, kivenhakkaajien, työtä arvostaa parhaiten kierrättämällä jo lohkotut kivet. Rauniopuutarhan perustamisesta haaveileva voi hakea ideoita vaikka Tertin kartanon pihalta Mikkelistä. Vanhan navetan paikalle tyylikkäästi toteutettu kivinavetta ja sen rauniopuutarhan lumo on alueen parhaimpia matkailuvaltteja.

Kiviveistämöiden takapihat ja katujen purkutyömaat ovat mieluisia mylläyspaikkoja kividyykkarille. Myös seurakunnat ovat antaneet vanhoja ja nimettömiä ja vanhentuneita hautakiviä pois.

Lohkotut kivet sopivat kiveyksiin ja muureihin, ja niillä saa helposti arvokkuutta ja ryhtiä pieneenkin pihaan. Erilaisissa piharakennelmissa tämä usein ilmainen ja ikuinen materiaali haastaa tekijänsä: kivestä voi tehdä melkein mitä vain.

Lohkottua graniittia ja noppakiviä tuodaan Suomeen muun muassa Kiinasta, mutta kotimainen kivi on lyömätön ja luja tuote. Se on jo täällä!

Luontoa jäljittelevä ilme

Kivet korostavat luontoa, totta kai. Japanilaisten mielestä kivillä on sielu. Niinpä kivien asettelemisessa on Japanissa vuosituhantiset perinteet, ja he ovat kehittäneet siitä oman taidemuotonsa. Noin tuhat vuotta sitten kirjoitettu Sakuteiki on luonnonkivistä ja puutarhafilosofiasta kiinnostuneille mielenkiintoista luettavaa. Kirjaa ei ole suomennettu, ja englanniksikin se on käännetty vasta tämän vuosituhannen puolella.

Rakennusvaiheessa löytyneet kivet voidaan käyttää luontevasti pihan rakentamisessa. Kuva: Mari Mörö

Rakennusvaiheessa löytyneet kivet voidaan käyttää luontevasti pihan rakentamisessa. Kuva: Mari Mörö

Kiviä rakastavan puutarhurin on suorastaan pakko lukea Sakuteiki. Kirjan mukaan kivillä katsotaan olevan sielu ja kasvot: kun kiviä etsii ja hankkii, asiaan on japanilaisten mukaan todella paneuduttava eli annettava kiville aikaa ja tilaisuus. Ja sitten pikku hiljaa kivi paljastaa kasvonsa ja puutarhuri tietää, mihin kivi kuuluu asettaa ja mitä kivi tahtoo sanoa. Pariton määrä on parempi kuin parillinen, lisäksi kivien tulee olla keskenään erilaisia. Usein kiveä joutuu kääntelemään pitkään, ennen kuin sen salaisuus paljastuu.

Versaillesin puutarhan kaltaista elämystä odottava saattaa pettyä kivipuutarhan pelkistettyyn kauneuteen. Maailman kuuluisin kivipuutarha sijaitsee Kiotossa: Ryoan-Ji on monen länsimaisen suunnittelijan pyhiinvaelluspaikka. Oppia paikan hengen ymmärtämisestä on viety aina amerikkalaisten suuryhtiöiden konttoreihin saakka.

Japanilainen puutarhaestetiikka vetoaa suomalaisiin eleettömyydellään ja vesien, kivien ja hillittyjen kasvien yhdistelmällä. Puutarhassa pyritään sellaiseen vaikutelmaan, että kaikki olisivat olleet siinä aina. Se on kaikkina vuodenaikoina yhtä kaunis. Ihminen ei pyri hallitsemaan eikä kurittamaan luontoa, vaan asettuu osaksi kaikkeutta. Kolmion muotoon leikattu marjakuusi on japanilaisessa puutarhassa kauhistus.

Kivi vie luovuuden lähteille

Mitä pitemmälle puutarhainnostus etenee, sitä paremmin luonnonkiviä oppii hakemaan ja hyödyntämään. Suomen kauneimmaksi pihaksi aikoinaan valittu Eini ja Matti Saukkosen piha Parikkalassa hurmasi television katsojat hoidettujen kasvien lisäksi persoonallisilla eläinveistoksilla ja luonnonkivimuurauksilla. Taidokkaasti toteutettu kesäkeittiö – kekseliään ja taiteellisen rouvan muurauksen ahkeroinnin tulosta sekin pöytineen ja penkkeineen – on monen unelma. Saukkosten kuuluisaksi tullut ja tekemisen riemua henkivä piha on innoittanut monia kokeilemaan juuri luonnonkivimuurausta.

Kivi houkuttelee veistäjiä, mutta se on se on todella vaativaa puuhaa. Helpompaa on tyytyä maalaamaan. Pyöreä kivi voi saada siilin, kukan, sammakon tai vaikka kissan hahmon. Veikeästi maalattuja kiviä näkee jopa silloin tällöin myynnissä.

Pieniä, puikulaperunan muotoisia, mutta yhdeltä kantiltaan tasaisia kiviä saattaa puutarhuri käyttää myös tärkeään tehtävään: kasvien kyltittämiseen. Maalikynän päälle kannattaa levittää venelakkaa, niin nimi ei haalistu keleissä.

Monet tehokkaat liimat mahdollistavat pienempien kivien käyttämisen pihan mosaiikkitöissä. Säänkestävät liimat ovat melko uusi keksintö. Vain mielikuvitus asettaa rajat, mitä kaikkea puutarhaansa voi luonnonkivestä tehdä.

Portaat, pengerrys tai aurinkokello

Luonnonkiveä moni pitää vaarallisen liukkaana porrasmateriaalina, mutta pintakäsittely eli ristipäähakkaus tai polttopinta auttavat. Myös suolaus vähentää liukkautta. Siinä missä betoni alkaa aikaa myöten rapautua, kivi pitää pintansa ja säilyttää ilmeensä vuosikymmenestä toiseen. Liuskekiveä käytetään edelleen paljon.

Kiviosaajista ei ole tungosta, mutta kokeilun ja itseopiskelun jälkeen voi rohkaistua tekemään pienimuotoisia rakennelmia itsekin. Aloittelija voi tehdä ensin pienen aurinkokellon. Mutta esimerkiksi kiviportaiden tekeminen vaatii jo enemmän suunnittelua. Tekeminen aloitetaan aina portaiden alapäästä, ja apuna kiinnityksessä käytetään maakosteaa betonia.

Kivimuuria tehtäessä voi sitten kokeilla niin kutsutta kylmäladontaa eli sijoitella kivet ilman laastia. Se vaatii huolellista suunnittelua ja esimerkiksi perustukset ja kallistukset on otettava huomioon. Jos päätyy muuraamaan, on laastin oltava kuivahkoa sillä kivi ei ime vettä. Ruosteiset kivet kannattaa jättää rauhaan, sillä ruoste tarttuu kivestä toiseen rokon tapaan.

Ostaapa kivet sitten valmiina tai hankkii sitten keräillen, kivi antaa laajat mahdollisuudet. Myös monet suunnittelutoimistot ovat erikoistuneet kiveen ja sen monimuotoisuuteen.

 

Teksti: Mari Mörö

Kirjoittaja on Mikkelissä asuva kirjailija ja puutarhaharrastaja, joka on kirjoittanut useita puutarhakirjoja.

 

Vinkkejä ja ohjeita puutarhan kiviaskareisiin

 • Liika symmetria ei viehätä silmää. Esimerkiksi peräkkäin asetellut tasaisen pyöreät ja samankokoiset kivet ovat tylsiä.
 • Istuta kolmasosa kivistä maan sisään, niin ne näyttävät luonnollisemmilta.
 • Tee kivipuro sinne, missä kasvien hoitaminen on hankalaa.
 • Opettele valaisemaan kauneimmat kivet.
 • Suurilla, tasaisilla kivipinnoilla saadaan arvokkuutta. Liian paljon ja kaikenkirjavaa kivitavaraa tekee puutarhasta helposti levottoman.
 • Varjoisaan paikkaan sopivat sammaleiset kivet. Sammaleen kasvua voi nopeuttaa kotikonstein.
 • Kivien keräämisen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
 • Suunnittele kohopenkki kivien avulla. Monet kuivan paikan kasvit viihtyvät kivien kanssa ja säästävät tarhurin liialta työltä.
 • Kenttäkivet sopivat esimerkiksi räystään alle. Kiveäminen auttaa pitämään seinänvierukset siistinä ja kuivina.
 • Niin kutsuttuja jokikiviä voi käyttää katteena esimerkiksi havujen ympärillä.
 • Tutustu kivien lumoavaan maailmaan opi tunnistamaan maaperämme tärkeimmät kivilajit.