Valitse sivu

Pihakivi tuo tunnelmaa puutarhaan

Suomalaisesta kivestä syntyy helppohoitoinen pihapiiri.

Suomalaisesta kivestä syntyy helppohoitoinen pihapiiri.

Pihasuunnittelijat Henrik Löwdahl ja Kirsi Tuominen suosivat suomalaisen luonnonkiven käyttöä.

Suomalaisessa maaperässä piilee ikiaikaisia aarteita, joiden hyödyntämiseen Vaasassa asuva pihasuunnittelija Henrik Lövdahl sekä helsinkiläinen Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen antavat vinkkejä.

Millä tavalla suosit luonnonkiveä pihasuunnitelmissasi?

Kirsi: Pihapiireissä on usein jo valmiiksi kiveä, joita on luontevaa käyttää. Luonnonkivet sopivat hyvin sokkelin viereen, tukimuureihin, liuskekivikulkuihin, koristeeksi, vesiaiheiden viereen, reunuskiviksi sekä vaikka ruukun katteeksi. Kivi sopii myös maan katteeksi. Havut ja kivet ovat yhdistelmänä suuri suosikkini, ne näyttävät aina hyviltä – erityisesti valaistuna

Henrik: Useimmissa puutarhasuunnitelmissani käytän luonnonkiveä ja aina luonnontilassa olevissa tonteissa, koska mielestäni luonnonkivi on kauniimpi, kestävämpi ja elävämpi kuin keinotekoinen kivi.

Kivellä struktuuria puutarhaan

Näyttävä sisääntulo on rakennettu noppakivistä.

Näyttävä sisääntulo on rakennettu noppakivistä.

Millaista kiveä käytät kaikkein mieluiten? Ja missä?

Kirsi: Ihan krouvia, omanlaisekseen muotoutunutta kiveä havujen seassa. Veden pyöristämiä kiviä tykkään silitellä omalla parvekkeellani.

Henrik: Pidän useimmista luonnonkivityypeistä. Isot kivilohkareet antavat puutarhalle struktuuria. Noppa – ja liuskekivillä saadaan helposti tehtyä erilaisia muotoja ja kuvioita Liuskekiveä käytetään kulkureiteillä ja istumapaikoilla, noppakiveä taas autojen kulkuväylillä ja myös istumaryhmillä.

Ovatko suomalaiset ymmärtäneet mielestäsi sen, kuinka kiveä voi käyttää puutarhassa?

Kirsi: Ovat, mutta eivät materiaalina välttämättä arvosta sitä. Juuri tänä aamuna totesin tonttikäynnillä asiakkaalleni, että onpa teillä hienoja kiviä. Rouva vastasi, ”aijaa, en ole niitä niin noteerannut”.

Henrik: Mielestäni ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita luonnonkivistä ja yhä enemmän he ovat myös ymmärtäneet sen käyttökelpoisuuden. Luonnonkivi kestää miljoonia vuosia.

Millaisista kiviaiheista voisi aloittaa?

Kirsi: Mielestäni kivet voi integroida pihaan kasvien sekaan, eikä välttämättä mitenkään aiheellisesti. Japanilaisessa puutarhassa kivillä on ihan eri merkitys. Ruukun pinnan kattaminen kivillä, voi olla ajatuksena hauska ”totuttautuminen” kiviin. Kivipuro keskelle pihaa antaa myös jotain uutta tai luonnonkivien käyttö pation reunassa.

Henrik: Ensisijaisesti tulee säästää niitä luonnonkiviä, jotka löytyvät tontilta, ja myös jo olemassa olevat kiviaitaukset.

Kuinka vesiaiheet, kivet ja valaistuksen voisi yhdistää?

Kirsi: Vesi voi tulla kiven läpi, voi rakentaa kivipuroja. Eri kivilajit antavat valaistuna pihalle uusia värisävyjä. Kivi, vesi ja valo kuuluvat yhteen.

Henrik: Mielestäni on tärkeätä, että ei valaista puutarhan jokaista nurkkaa. Totta kai oikealla tunnelmallisella valaistuksella voidaan yhdistää nämä elementit.

Japanilainen puutarha antaa inspiraatiota

Sopivatko japanilaistyyliset kiviaiheet suomalaisiin pihapiireihin, ja kuinka niitä voisi edelleen kehittää?

Kirsi: Sopivat. Ehkä niiden avaruus, selkeys ja rauhallisuus sopivat paremmin nykyisen kivitalorakentamisen yhteyteen. En kuitenkaan perinnetalon pihaan tekisi kauhean puhdaslinjaista japanilaista puutarhaa, mutta luonnonkivi sopii perinnetaloon ehkä paremmin kuin betonikivi. Vuodenaikojemme vaihtelut voisivat kivipihassa tulla paremmin esiin. Kivihän on muuttumaton – on mikä vuodenaika tahansa.

Henrik: Japanilaiset puutarhat voivat antaa inspiraatiota, esimerkiksi kivimuodostelmiin ja istutuksiin. On kuitenkin muistettava, että meillä ei ole täällä japanilaisten tuhatvuotista puutarhaperinnettä. Suomessa kannattaa rakentaa sellaisia kivipuutarhoja, jotka sopivat suomalaisiin olosuhteisiin. Ei kannata matkia yksiselitteisesti jonkun muun maan puutarhaperinnettä.

Erimalliset kivet laajempina kokonaisuuksina luovat ryhtiä pihasuunnitteluun.

Erimalliset kivet laajempina kokonaisuuksina luovat ryhtiä pihasuunnitteluun.

Millä tavalla kiven käyttöä voisi edelleen lisätä?

Kirsi: Kiviset penkit ja lyhdyt voisivat olla käytössä enemmän. Luonnonkiven saantia tulisi parantaa.

Henrik: Puutarhan luonnonkivet tekevät puutarhan kauniimmaksi ja tontin arvo lisääntyy. Tehty investointi saadaan mitä todennäköisimmin takaisin, mikäli talo myydään.

Luonnonkivituotteissa arvostetaan kotimaisuutta

Suomalaiset omakotiasujat ovat yhä enenevässä määrin kiinnostuneet luonnonkivituotteiden käytöstä pihapiirissään, vaikkakin Keski-Euroopassa ollaan vielä huomattavasti pidemmällä.

Luonnonkiviset pihalaatat, pihakivet, reuna- ja muurikivet kiinnostavat betonisten kivilaattojen ohella. Luonnonkiveä ja betonia voikin käyttää mainiosti myös rinnakkain. Kotimaista ja ulkomaista kivituotetta vertailtaessa ammattilaiset pitävät suomalaista vaihtoehtoa ylivoimaisesti parempana.

Teksti: Anne Tarsalainen, Kuvat: Henrik Lövdahl