Pronssi ja kivi – ikuiset materiaalit

Anne ja Ilkka Hirvilahti käyttävät nykyaikasta tekniikkaa hautakivien suunnittelussa.

Anne ja Ilkka Hirvilahti käyttävät nykyaikasta tekniikkaa hautakivien suunnittelussa.

– Tarkoituksenamme on tarjota asiakkaillemme mahdollisuus valita laadukkaita pronssituotteita hautakiviin ja opastukseen. Pääasiassa myymme ja markkinoimme italialais-amerikkalaisia Caggiati- pronssituotteita, joita ovat kirjaimet, symbolit, reliefit ja patsaat sekä erittäin laadukkaat valetut nimi- ja muistolaatat sekä yrityskyltit, kertoo yrityksen toimitusjohtaja diplomi-insinööri Ilkka Hirvilahti Pronssi & Kivi Oy:stä.

Yrityksen toimita on merkittävästi laajentunut vuoden alusta kun yritys ryhtyi markkinoimaan myös kiviteollisuuden tarvikkeita.

– Minulla on aina ollut outo rakkaussuhde työkaluihin, selaan aina kaikenlaisia luetteloita ja katson mitä sopivaa löytyisi! sanoo myynnistä vastaava Anne Hirvilahti nauraen.

– Kivi-ihmiset ovat mukavaa porukkaa ja olemme tunteneet toisemme jo kauan.

Tuoteluettelosta löytyy myös harrastelijoille sopivia tuotteita, vaikkapa kivikiiloja kiven halkaisemiseen, monenlaisia talttoja, laikkoja ja vasaroita.

Monipuolista suunnittelua

Yrityksen toimitilat sijaitsevat Tuusulassa, Jusslan työpaikka-alueella, josta on hyvät yhteydet kaikkiin suuntiin. Tavaran vastaanottamisen, pakkaamisen ja lähettämisen pitää olla erittäin sujuvaa.

– Muutimme Tuusulaan viime vuoden huhtikuussa ja olemme hyvin tyytyväisiä toimiviin tiloihin, Mutta aina parannettavaakin löytyy, kuten äänieristyksen rakentaminen nimilaattojen kaiverruskoneen ympärille. Koneella kaiverretaan hautakivien pronssilaattoihin nimitietoja, mutta erityisesti ruostumattoman teräksen kaivertaminen on äänekästä, Ilkka Hirvilahti sanoo.

– Uusin tuotteemme on tietokoneohjelma Schubert Comcut, joka on hyvin monipuolinen apuväline hautakivien suunnitteluun, myyntiin ja käytännön tuotantotyöhön. Tämä saksalainen tietokoneohjelma on parhaimmillaan silloin, kun se räätälöidään erilaisista moduuleista kunkin yrityksen käyttöön. Työ, joka tehdään suunnittelussa ja myynnissä, voidaan hyödyntää myös tuotannossa. Hautakiviluvan hakemista vartenkin on kaavakkeensa, joka voidaan edelleen toimitta seurakuntaan.

Uusi ohjelma esittelyssä

Ohjelmaa esiteltiin Nordic Stone 2008 messuilla, kertoo Ilkka Hirvilahti, joka ennen kivialalle siirtymistä toimi tietokone- ja ohjelmistoalalla.

Enenevässä määrin hautakiviasiakkaalle laaditaan kuvia ja piirustuksia. Ohjelman käyttö pitää olla helppoa ja sujuvaa kiteyttää Anne Hirvilahti, joka kivisuunnittelijana on suunnitellut monia hautakivimallisarjoja. Tosin kaikki uuden oppiminen vie oman aikansa. Tietokoneenkaan ohjelma ei toimi nappia painamalla, ellei opettele ja perehdy käyttörutiineihin.