”Varmista muistopaikka, jossa käydä!”

Heikki Järvinen, Polar Granit Oy:

”Varmista muistopaikka, jossa käydä!”

Suuren surun keskellä otetaan sellainen hautapaikka, mitä tarjotaan. Sitten asia on hoidettu. Vai mitä?

– Polar Granit toimii Korpilahdella ja se toimittaa hautakiviä koko eteläiseen ja itäiseen Suomeen, Heikki Järvinen kertoo.

– Polar Granit toimii Korpilahdella ja se toimittaa hautakiviä koko eteläiseen ja itäiseen Suomeen, Heikki Järvinen kertoo.

– Kunpa niin olisi. Omaisilta vain tulee yhä useammin viestiä, että ei ole paikkaa, missä muistella vainajaa, viedä kynttilää tai tehdä kesällä kukkapesää. Siinä menetetään suuria asioita, ja murheenkin keskellä olisi varmistettava, että perinteet voivat jatkua”, sanoo Polar Granit oy:n toimitusjohtaja Heikki Järvinen.

– Kerran valittua hautapaikkaa ei voi vaihtaa, koska vainajaa ei voi haudata toista kertaa. Siksi kannattaa katsoa, että paikka on sellainen kuin halutaan, Järvinen evästää.

Hautakivivalmistajat ja omaiset ovat tässä asiassa samassa veneessä. Jos omainen ei pääse muistelemaan vainajaa, se merkitsee melko varmasti, että hautakiveäkään ei ole. Jos on, se on pieni ja vaatimaton, ja joskus sen virkaa ajaa pelkkä metallilaatta.

– Siinä saadaan tietysti maalle hyvä hinta, mutta seurakuntienkin pitäisi ajatella pysyvämpiä arvoja, Järvinen sanoo. Tehokkuusajattelu on levinnyt tavalliseenkin hautaamiseen.

– Ennen yhteen hautaan haudattiin yksi vainaja. Nykyään jopa kaksi arkkua ja vielä kaksitoista uurnaa. Ne ovat perhehautoja.

Vahvoja perinteitä halutaan nyt purkaa, ja se harmittaa Järvistä.

– Kulttuuria alettiin muuttaa 1970-luvulla. Aikanaanhan oli kauhistus, että vainaja polttohaudataan. Nyt se on aivan normaalia.

Oikeus muistomerkkiin

Järvisen mielestä kaikilla halukkailla pitäisi olla mahdollisuus oikeaan muistomerkkiin ja paikkaan jossa lähimpiä voi muistella. Pesubetoniseinässä oleva pieni nimilaatta on kovin kalpea muistomerkin korvike.

Uurnauksen lisääntymistä korvaa yrittäjälle suurten ikäluokkien vanhentuminen. Maaseudulle tosin menee paljon hautakiviä, mutta seurakunnat tähtäävät siihen, että myös suuret ikäluokat mahtuisivat nykyisiin hautausmaihin. Uurnapaikkoja perustetaan nyt jo aivan pieniin kyliinkin. Järvisen mielestä tilanne vaatii avointa keskustelua.

– On kysyttävä että onko tämä todella sitä, mitä ihmiset haluavat, sanoo Järvinen.

Perinteinen pitää pintansa

– Asiakkaan omat toiveet ratkaisevat hautakivivalinnan. Meillä on kyllä alalla pitkät perinteet, joten tiedämme, mistä ihmiset ovat aikaisemmin pitäneet. Valikoima on halutummasta päästä varsin perinteistä, Järvinen toteaa.

– Kolmekymmentä vuotta sitten valikoima oli suorakaidetta. Nyt muotokieli on rikkaampaa, ja se esittelee kynttilälyhtyä, metallikirjaimia ja messinkikoristeita.

Uusinta on vainajaa kuvaavien asioiden tuominen muistomerkkiin. Kalamiehen onki tai metsämiehen ihailema orava seuraavat häntä viimeiselle matkalle ja kertovat samalla heti ihmisestä itsestään.

Valinta alkaa yleensä yrityksen kuvastosta ja veistämön näyttelytilan malleista – ja yhä useammin Polar Granitin omilta internetsivuilta, joilla kivet on jaoteltu louhittuihin, suorakaiteisiin ja muotoiltuihin. Itsekin voi suunnitella tai ottaa mallia muualta.

– Keväällä meille tulee tietokoneohjelma, jolla saadaan luotua ruudulle lähes lopullinen tulos, Järvinen sanoo.