Valitse sivu

Viking-muotolaatoilla pienestä suurta

Kuvassa vasemmalta alkaen: Mutteri-, S- ja Viking-muotolaattoja graniitista muotoiltuna.

Kuvassa vasemmalta alkaen: Mutteri-, S- ja Viking-muotolaattoja graniitista muotoiltuna.

Tämäkin kevät on tuonut taas uusia ideoita puutarhasisustamiseen. Suomalaisesta graniitista valmistetut pienet muotolaatat tuovat helposti uutta ilmettä ja ryhtiä pihaan. Kerralla voi toki uudistaa koko pihan laatoituksen, mutta ilmeikkään vaihtoehdon saa jo pieninäkin annoksina piristystä antavilla muotolaatoilla. Vähän on kaunista ja pieni suurta.

Turun puutarhamessujen yhteydessä huhtikuussa pidetyillä Nordic Stone 2008- kivimessuilla, kaarinalainen Imagekivi Oy ensiesitteli suomalaisesta graniitista valmistetut Viking-muotolaatat. Ne on lohkottu kirveestä ideoituun muotoonsa. Muotovaihtoehtoina tällä hetkellä ovat myös mutterin ja s-kirjaimen malliset laatat, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Antti Hokkanen.

Muotolaattojen perusvalikoimassa värivaihtoehtoja on kolme: punainen, harmaa ja musta. Laattoja pystytään toimittamaan myös asiakkaan toiveen mukaisesta kivilaadusta- tai värivaihtoehdosta. Kiven pintaa voidaan myös käsitellä eri tavoin. Tyypillisin on polttamalla karhennettu pinta, hieman vaaleamman ja karkeamman pinnan saa ristipäähakkaamalla. Pintakäsittelyuutuutena saa nyt myös kuulapuhallettua laattaa, jossa kiven pinta ja kulmat ovat pehmeän pyöreät.

Maailma on täynnä ideoita

Ideat pihan uudistamiseen lähtevät usein ihan muusta kuin todellisesta tarpeesta. Suomalainen vuodenaikoja mukaileva elämänrytmi saa kesän tuntumaan pidemmältä, kun tulevan lämpimän kauden haaveet ja suunnitelmat aloittaa hyvissä ajoin. Valmistakin pihaa on mukava aika ajoin muokata uudelleen.

Luonnonkivestä valmistetut kuviolaatat uudistavat pihaa jo pieninäkin alueina – ja joskus nimenomaan juuri pieninä. Niillä voi korostaa halumaansa paikkaa tai niillä voi luoda sellaisen, esimerkiksi terassialueen. Muotokivillä saa kätevästi rajattua alueita eri käyttötarkoituksien mukaan. Niitä voi hyödyntää askelpintoina poluissa, rinnealueiden portaissa tai vaikkapa perennapenkkien hoitokäytävissä. Niistä voi muotoilla kynnysmaton sisääntuloon tai kukkapenkin ympärille kauniit korostavat kehykset. Muotolaatoilla voi piristää turhan suurelta vaikuttavaa yhtenäistä pihakivetystä, tyylitellä pihaportin edustan tai muuten vain yhtenäistää piha ja talo samaan tyyli- ja värimaailmaan.

Yhdistele kivi- ja betonilaattoja

Suomalaisista katetuista pihoista valtaosa on päällystetty betonilaatoilla. Vanhoja laattoja ja uusia kivituotteita uudelleen asettelemalla saadaan uutta ilmettä ja ilmeikkyyttä koko pihapiiriin ihmeen helposti. Koko pihaa ei suinkaan tarvitse repiä irti, vaan halutusta paikasta poistetaan tarpeellinen määrä vanhaa laattaa, asennuspohja oikaistaan pienellä määrällä asennushiekkaa ja uudet kuviolaatat asetellaan paikoilleen. Sopii vaikka jokaisen multasormen sunnuntaipäivään.

viking-muotolaatta

Asettelussa tuhansia vaihtoehtoja

Kuvan esimerkissä on yhdistelty vapaasti erilaisia punaisen graniitin pintakäsittelyitä. Tavalliseen peruslaatoitukseen on ”upotettu” kaareva Viking-polku. Kuva kevään 2008 Nordic Stone messuilta.
Eri väreillä ja niistä tehdyillä kuvioilla löydät tuhansia yksilöllisiä vaihtoehtoja. Toki vain yhdelläkin värillä voi tyylitellä. Muotolaatat voi sijoittaa säännönmukaisesti lukuisin eri tavoin, tai ne voi ’istuttaa’ puolihuolimattomasti antamaan silti huolitellun vaikutelman. Muotolaatoilla voi laatoittaa luovasti ja luoda ihan omanlaistaan pihataidetta.

Muotolaattojen vakiopaksuutena voidaan pitää 3cm, mikä soveltuu mm. käytävälaataksi asennushiekalle asennettuna. Suurempaa kuormitusta vaativalle alueelle vaaditaan laatan alle betonivalu. Tarpeen mukaan muotolaattoja valmistetaan myös 4,5 ja 8cm:n paksuisina.

Tärkeintä on, että asiakas voi itse päättää mikä kivi ja millainen muoto sopii oman unelman toteuttamiseen parhaiten.

Toimitukset

Toimitusaika pienehköille määrille on kahdesta neljään viikkoa, suuret neliömäärät sopimuksen mukaan. Neliöhinta vaihtelee kivilaadun ja pintakäsittelyn mukaan jonkin verran, keskimäärin hinta on kuitenkin n. 240e m².

Arkkitehdeille tarkoitetun GDL-objektikirjaston voi hakea finstone.fi -portaalista. Kirjaston tasokiveysobjektin limityksistä löytyy omana muotonaan Viking-kuviolaatta.

Lisätietoja: antti.hokkanen@imagekivi.fi tai puh. 0400 534 030.

 

Teksti: Susanna Hokkanen
Kuvat: Antti Hokkanen